Objekt bývalej Obchodnej akadémie na Štefánikovej ulici si žiada obnovu

04.12.2011 Humenné

Humenné 4. decembra (TASR) - Budovu bývalej Obchodnej akadémie, ktorá sa nachádza na Štefánikovej ulici v Humennom, čaká rekonštrukcia. Do objektu vo vlastníctve mesta plánuje samospráva v budúcnosti presťahovať mestskú políciu a časť priestorov chce zatiaľ poskytnúť jednej z miestnych základných škôl. O spôsobe financovania modernizácie stavby, ktorá by mohla slúžiť v nasledujúcom období aj ďalším nájomníkom, rozhodnú mestskí poslanci.
Obchodná akadémia si objekt na Štefánikovej ulici od mesta v uplynulých rokoch prenajímala. Nájomný vzťah skončil 30. septembra 2011 a škola pôsobí od tohto školského roka na inom mieste. Priestory, ktoré zostali po odchode školy prázdne sú v zlom technickom stave. Samospráva chce preto nájsť zdroje pre ich obnovu.
\"Potrebné investície budú predmetom rokovaní Mestského zastupiteľstva, ktoré rozhodne aký postup zvolí. Čo sa týka využitia úverových zdrojov pre tento účel, taktiež to bude závisieť od rozhodnutia mestských poslancov,\" informovala TASR hovorkyňa radnice Slavěna Vorobelová.
Ako dodala, niekoľkoposchodový objekt na Štefánikovej ulici disponuje celkovo 26 miestnosťami. Pre ich budúce využitie je nutné podľa Vorobelovej zainvestovať do obnovy či výmeny okien a dverí, rekonštrukcie osvetlenia, podláh, elektroinštalácie ako aj obnovy a regulácie vykurovacích telies.
Mesto zatiaľ uvažuje o obsadení objektu po jeho rekonštrukcii mestskou políciou. Jej súčasné sídlo je takisto na Štefánikovej ulici v jednopodlažnej budove postavenej ešte v roku 1940. \"Mesto disponuje štúdiou, kde je navrhované tento objekt zbúrať s ponechaním betónových základov, pretože nie je odizolovaný proti zemnej vlhkosti a má poškodený krov,\" podotkla hovorkyňa.
Okrem mestskej polície by mala v budúcnosti využívať zrekonštruované priestory na Štefánikovej ulici aj Základná škola J. Švermu. Mesto chce zároveň hľadať ďalších nájomcov pre využitie budovy v budúcnosti. Sťahovanie štátneho archívu do týchto priestorov na základe prejaveného záujmu tejto inštitúcie, možné nebude. \"Pre potreby archívu nosnosť podlahy nespĺňa požadované kritériá,\" uzavrela Vorobelová. 
 

Vyberte región